Povýšení – výhra nebo bolehlav?

Zase tady sedím poslední a prostě nestíhám. Stejně jako včera, předevčírem, vlastně od té doby, co jsem se stala vedoucí toho zatraceného týmu….takto na první pohled beznadějně začíná útlá knížka nebo také příručka pro novopečené manažery, kterou právě dopsala naše kolegyně, Iva Pechová.

Ivi, co tě vedlo k napsání tvé prvotiny?

Před časem jsem v jedné firmě chystala trénink pro začínající manažery. Byly na to celkem peníze, tak jsem chtěla pro účastníky vybrat a nakoupit nějakou knihu k tomuto tématu. Překvapilo mě, že jsem nic vhodného nemohla najít. Asi dvě knihy jsem si tehdy i koupila, ale když jsem je doma víc pročítala, nebylo to vůbec to, co jsem si představovala. Rozhodla jsem se, že když není k mání, napíšu ji sama. Sice mi to trvalo déle, než jsem si myslela, ale konečně je na světě!

Co v knížce najdeme a komu je určená?

Název – Tak je ze mne šéf! A jak dál?  – i podtitulek, že se jedná o inspirace a tipy hodně napovídá. Základem je porozumění roli manažera, uvědomit si, co vše bude jinak, co a hlavně proč musím dělat, pokud roli manažera přijmu…. Kniha je zaměřená hodně prakticky, uvádím hodně příkladů z pracovního i nepracovního života. Celá kniha je vystavěna z pohledu manažera, aby jemu dávalo smysl, proč dělat jednotlivé činnosti, do kterých se mu leckdy třeba ani nechce. Je určena všem manažerům, kteří jsou v manažerské roli a chtějí či potřebují si uvědomit nebo ujasnit co a proč se od takové role očekává.

Co dál s ní plánuješ?

Určitě se s knihou chci vrátit k původnímu záměru mít ji jako „bonus“ pro účastníky tréninků k tomuto tématu. V rámci Human Garden chceme takový trénink (zatím jako dvoudenní manažerskou akademii) nabízet vždy na míru našim klientům. Kostra, tedy základ tréninku je daný, ale vždy budeme konečnou podobu ladit dle konkrétní firmy, její situace a priorit. Určitě lze knihu doporučit i jako doplněk k mentoringu na uvedené téma.

Chystáš se na pokračování?

Už jsem i začala, pracovně tomu říkám Manažerské rozhovory. V první knize se samozřejmě o komunikaci, tedy manažerské komunikaci také píše. Ale ve druhé chci jít mnohem více do detailu a věnovat se jednotlivým konkrétním typům rozhovorů, které manažery čekají. Zase bude hodně praktická. A tréninky na dané téma už existují, takže se bude zase jednat o podobný model – konkrétní trénink a jako bonus ro účastníky kniha k dané tematice.

Jak se ke knize dostane běžný zájemce?

Nejsnáze jako účastník tréninku nebo mentoringu na dané téma. Ti , kteří by měli zájem pouze o knihu se mohou obrátit na kancelář Human Garden. Máme jich tam pár v záloze…

O autorce:

Iva Pechová působí jako mentor, kouč, trénér a expert na oblast HR. Více než dvacet let strávila na manažerských pozicích personálních oddělení v  globálních firmách různých odvětví (bankovnictví, retail, výroba a další). Praktické zkušenosti, které zde nasbírala nabízí v posledních pěti letech společnostem z pozice externího konzultanta a interim manažera Human Garden.

Mimo jiného dospěla k poznání, že to, jak HR procesy fungují tam či tam, je přenositelná zkušenost, nicméně aplikace do konkrétního prostředí je vždy originální. Podobně je tomu i v situaci, kdy vás někdo „nedej bože“ povýší 🙂

 

Zpracovala: Anna Pedretti